theZtyle.com

♬ 兩星期從嘔心變白滑! 雙腳脫皮苦旅...(內含嘔心照) [複製鏈接]

今次的試用, 我真的深深體會, 要靚, 真的要犧牲好多!
在你開始往下看之前, 我想好心提醒你一句...
下面好多照片都好嘔心架 XD
.
.
.
.
.
.
.
.
.

話說我長年著高跟鞋, 有一段時間好喜歡穿斗零!
而且我又不會去買一些有氣墊、能減壓的貴價鞋....
久而久之, 腳底厚皮就愈來愈多~ 有些位置直頭已經變了厚繭

每天都非要用磨腳石磨呀磨的不可.....

碰上試用的時候, 剛好我幾天沒有磨了...............
我知很嘔心 , 但很真實吧=.=
有些
厚繭的位置如果持續壓迫得久, 甚至會痛, 或者會長雞眼呢.....!!!!

說起雞眼.....我就想起好幾年前腳踭長了一顆雞眼.....
因為位置剛好在腳踭的著地點, 不管我貼雞眼貼也好, 搽藥也好, 就是復原不了....
結果有一晚, 我用指甲鉗, 把心一橫, 把整顆雞眼鉗走!.........

下場當然是流血流個滿缸紅, 結果要當一般傷口處理
但傷口復原後, 腳踭就沒事了 XDDD
所以我覺得當時的行為都是值得的, 哈哈哈~~~~~~

扯太遠了!
我想說的是, 為了不讓腳底厚皮積得太多而引起
厚繭雞眼,
應該要像潔臉一樣, 定期替雙腳去角質!
而我今次試用的便是通過衛生署核准的「絕世美肌之足好命.去厚角質足膜」!
我去萬寧看過大概是$128左右一set~包括足膜一雙、護足乳一枝~

成份都是天然的植物萃取, 不過我不明白為什麼腳掌也要收毛孔啦 XDDDD
使用方法異常簡單!

首先就要將足膜整理好, 然後把雙腳套進去.....浸一小時~
這是4D設計!!!! 而且足膜長度足足有26.5cm, 是穿41號鞋的男生腳都可以放進的size!

側面看是這樣的 :

使用前如果用稍溫熱的水浸過雙腳, 或者洗澡後用會比較好!
而且套上腳後最好把開口都封住, 會比較方便走動~
套上4D足膜的感覺就好像穿著入了水的水鞋一樣.....

一小時後用清水洗掉, 表面上並沒有任何變化的~~
這時候要塗上寶貝牛奶滋潤護足乳!

這是一枝含牛奶萃取、膠原蛋白、玻尿酸的超滋潤型潤膚乳!!
塗完走路真的會跣到, 所以最好臨睡前塗啦~~

1天過去、2天過去、3天過去......
雙腳都沒有變化~?
到第4天.....終於.....

已經有點掉皮情況了!!!
這個時候都還可以不管它~繼續平常的生活了~
再過2日.....我娘早上突然問我: 「你腳是不是甩皮? 我剛起床見到滿地都是皮!!!!」
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
我笑爆了! 因為腳的情況已經變成:

有看到整塊腳皮變得好乾, 幾乎到達一個一撕就甩的地步!
原來洗澡後的情況更嚴重! 幾乎是一走路就會掉皮, 所以我媽才說整個地板都是皮XD
而且外出也不能穿涼鞋了! 因為別人看到我一邊走一邊掉皮應該會以為我是異形吧!!!
這3天掉皮誇張到連腳指縫都有, 真的好痛苦 XD

不過, 到第10,11天左右, 可以掉的皮都已經幾乎掉得7788了~
腳踭厚皮都幾乎消失了! 而且雙腳變得比之前白滑了, 脫皮期間其實是會變暗啞的
總之就是那5,6天是嘔心得完全不能露出腳掌的!
可惜
厚繭的位置仍然未100%脫走~但我覺得已經很不錯了!!
我娘一直要我買給她試 XD

不過我覺得這種足膜要定期使用才行~~~
就好像臉也要定期去角質一樣, 我才隔了10天左右, 腳又再次因為穿鞋子長厚皮了!
所以, 要維持白白滑滑的雙腳, 原來真的不容易呢~~~~

有興趣也買來試試吧!!!

原文地址:http://winwin.theztyle.com/home. ... 8&do=blog&id=166282

我都係因為著高跟鞋穿鞋子長厚繭...成日都要又磨又剪~
真的很麻煩!!

嘩。。。搞到我都好想試呢

隔了10天又??咁快..??我個時用一次都KEEP到大半年0口0....$128蚊都幾OK,下次見到我又買先

用完白滑晒   

好想試下,
但要成10日有多
又唔可以著涼鞋=-=

勁! 比我實等唔到啲皮自然甩, 已經忍唔住"meet"晒佢...

個腳套好靚呀!~
不過甩皮的過程真的幾嘔喎
我....少著高跟鞋, 所以我對腳都還好haha

我D脚皮都好厚, 但就未試過磨><
唔係話磨左之後D皮會愈來愈厚咩?_?
  高鐵延誤被迫滯留武漢, 今日先返到hk, 重未嚟得切回大家的comment, 不好意思~ 稍後會慢慢回~

我一路睇一路笑, 如果我系屋企殺出條皮路, 我屋企人都應該好驚  

而家又比我催殘到開始生返厚皮xddd

係呀!!!!!!! 我通常趁沖涼磨下架乍....所以慢慢愈來愈硬.....><

我地成日著高跟~~我覺得要keep住可能2個月整一次~~~

keep到大半年好強呀!!!!!!!!!!!!!!!

雖然我唔係keep到好耐, 但我都覺得應該要定期用....起碼唔好由得佢變繭!

kekekekkkeke!!!

冬天先用囉babe  

其實去到第7日我已經係一路行一路甩xd
沖完涼佢甩得仲勁, 我會對住個垃圾桶抹甩佢xd
又唔敢撕走, 廢事整損未ready 的肉 xddd

腳套>>> 重點放錯了吧xddddd

如果我腳夠幼我都唔想高跟呀xd

真架? =口=
我唔知呀, 都係沖涼時磨下ja, 會愈磨愈厚架? ><

你將快樂建築在我痛苦經歷上xdddd

其實真係好好笑囉......殺出條皮路>>> 好嘔呀xd

自購度101% xd

where can buy? Thanks

見到D皮…感覺好爽皮!!! XDDDD

噢....甩皮好辛苦

見到甩皮會忍唔住想MEET

睇落真係好似唔錯咁....

廢話haha
我腳幼會著熱褲短裙

沖涼以外,無論如何都要著住襪子?
好心動想試下!

其實係屋企的話, 如果唔怕d皮跌到周圍係, 唔使著都ok xddd
出街的話, 我唔可以著涼鞋的日子都係4,5日ja~

咁又唔錯,
冬天好時機