theZtyle.com

白蘭氏美妍纖梅飲大解構3.格價篇 [複製鏈接]

原來這枝飲品的香港版,是叫作「美妍纖梅飲」的,那我要把之前的標題更正回。

本系列的結局,各位想知這東西值不值得買,答案是──NO!

認識我的都知,我對一切美容產品的評價,是第三身「傍觀者」的分析,而非第一身「參與者」的試用分享。所以我勸各位別買,不是因為我飲完話無效或生暗瘡,而是用硬數據來分析。

「美妍纖梅飲」三大主力成份
1.加州西梅精華
2.木寡糖
3.膳食纖維

都是有益的,但此產品的問題是──份量太少!這是昨晚我在萬寧,拿了盒「美妍纖梅飲」看營養標籤,看了差不多15分鐘的結論。

所以,各位同學,今日不是上化學堂,我同你計數格價,上會計堂。

----------------------------------------------
1.纖維.心寒
如果,因為此產品標明有纖維,你想藉此產品幫你排便暢通,你有無想過,它有幾多纖維?這份量夠不夠排便用?

我答你,每枝「美妍纖梅飲」的纖維含量,約4.5G,那這份量的纖維多不多?同一個蘋果差不多!即是說,你飲這枝東西所獲得的纖維,根本和食一顆蘋果無分別!

「美妍纖梅飲」6枝裝,萬寧賣$109,你會不會用一舊水去買六個蘋果?如果你都覺這是搵笨,那買這枝東西是是如此...!

因此,如果你飲完覺得排便好了,其實你腸胃根本無甚問題,每日食多個蘋果已成!
------------------------------------------------
2.木寡糖.心驚
第一個成份,你知道真相心寒,第二個成份,你知道後更心驚。

試飲過的絲打們,這枝東西很甜很可口吧,知不知為甚麼?原來在營養標纖中,它每枝的碳水化合物約9.3G,當中的糖高達 8.5G!

而這8.5G的糖中,真正有益的木寡糖,只得700mg,減掉這部份後,剩下的7.8g糖,究竟是甚麼糖?這部份可大可小!(1g=1000mg)

糖,是一種非常恐怖的東西,各位要緊記,食糖比食脂肪更易肥!由於「美妍纖梅飲」盒上的營養標纖提及含有果糖,那我估計,剩下的7.8g糖,都是果糖或蔗糖等了。

因此,此產品的糖份比例,實在高得嚇人!根本和飲可樂無分別,所以如果你日日飲的,我保證你肥梗!亦因為此產品的含糖量太高,千萬忠告一些本身已血糖水平高的人們,別飲。
--------------------------------------------
3.加州西梅精華.心淡
這個已經不用看了,原因不是心寒而是心淡。

因為,此產品的三大成份中,成本最便宜是纖維,其次是木寡糖,像加州西梅精華這類植物提煉物一定最貴,分分鐘是貴幾倍。

當連兩個成本平的成份,「美妍纖梅飲」都給你這麼少的份量,你都已經不會望有幾多西梅精華啦!既然份量少,根本難有作為,不用提了。
-----------------------------------------------
結論
「美妍纖梅飲」的前兩集,我是非常推介纖維及寡糖,因為它們的確是有益的成份,因為它們可幫你整治腸道健康,直接令你的病痛減少,醫生都看少幾次!但不代表,你要靠飲「美妍纖梅飲」來獲取此兩大營養,因為飲用此產品:
1.份量不抵
2.吃糖過多

因此,正確方法,也是老掉牙的方法,是從天然食品吸收這兩種營養吧,記住,已經不是方不方便的問題,而是關乎到錢花得值不值!

6枝裝的「美妍纖梅飲」賣 $109,那你不如將這筆錢,先用一半去有機食品店買黃豆粉,剩下的一半全部買蔬果,之後每日食用,我保證你當中吸收到的纖維及木寡糖,一定多過區區六枝的「美妍纖梅飲」

說來諷刺,不論是價錢或營養的吸收效率,美肌飲品都比不上天然食物!那究竟它要來幹麼?突然間,我都想不通了。無論是 Chocola BB,Collagen Drink,活顏以至今日的美妍都如是!

每日食蔬果很困難?我倒想趁文末,問各位一個問題,如果今日有種水果,標明叫「美肌水果」的,你一定會記得日日食吧,既然如此,所有蔬果都可以美肌!所有蔬果都有效!食就對了!

「美妍纖梅飲」系列到此為止,相信買定不買,各位心中已有決定。而下一次我會講那款美肌飲品,我已經有了初稿。

下回預告,四月份作品──透明質酸無盡陰雲。

無論你想「打」,還是「食」透明質酸,都必須留意!

這東西真正的使命,是告訴各位木寡糖及纖維的重要性。

原文地址:http://www.theztyle.com/home.php ... 2&do=blog&id=142383

agreed!

多謝數據分析, 這樣容易明白很多!

論壇將軍

。港產烈女。

所以我一日一蘋果~!!!正正正~~!!^^

日日一水果, 宿便遠離我

資深會員

懶猫咪

我一定唔會用一舊水買六個蘋果 & 沙糖囉 !!!

BTW 多謝羅摩的詳細分析

其實我個人覺得飲地們西梅汁係一樣, $3x.00大大支, 飲一杯已經有得去便便.

我有食開透明質酸~ fancl的~
好似真是補水0左!

說得十分好 睇完你篇野
開始醒覺
吾買了~~ hehe~

Nice analysis, will only buy when they offer big discounts, haha....

哈哈…好正=P
我諗其實唔食生果…出街買樽果汁飲下仲實際=v=

乜都易戒,糖真係好難戒.....

資深會員

Iris SaSa

哈哈~~
所以...試飲OK~
要我俾錢買=-=...真係////

你聽過一個名詞叫「糖基化」?就是糖份痴在膠原蛋白之中,令膠原蛋白加速老化,即是話你每食亠次糖,好話不好聽你的皮膚已經傷咗一次,你唯一可以望的,只是傷咗腳板底或者加拿大這些不用見光的皮膚,如果咁啱傷咗塊臉到?真是喊都無謂

的確,買真是不好了,用成舊水買回來的,原來只是一堆糖,我完全想不到點解!

這也是,街邊水果檔如果即叫即渣的果汁,起碼不會劃蛇添足亂咁加糖

除非,佢減價減到平過一個蘋果,不然我真是覺得我買個蘋果仲好囉!

些些!這東西以後的宣傳推廣肯定多的是,各位真是隨時都保持冷靜呀!

嘿嘿,其實你見到我落過咁的topic,都估到我想講咩啦!不過雖然如此,到時請繼續支持呀!^_^

一定是的,天然蔬果,根本就是人類生命的一部份,不食一定出事!

如果只是卅元,那比這個平幾倍了,所以話,marketing幾緊要,明明只是用料普通,但一冠上「美肌飲品」,就可以無啦啦賣貴幾倍價錢!

資深會員

Iris SaSa

正如你之前的主題~~
collagen drink !!
同樣是一個迷~

其實所謂「美肌」的飲品同食品,真是仲有大把,我要寫都有排寫!不過最重要是,各位一定要信!不然,當災的就是荷苞!

完全正確!蔬果食就啱了!現代都市人,蔬果只會食不夠的,相反糖肯定食過龍

嘻嘻€今次的格價嘛!完全是講錢,夠實際啦。

其實,糖是非常恐怖的,最慘是不是咁多人注意到,相反脂肪只有極少數是危險,但卻被嚴重誇大

糖,是包住天使面的魔鬼,脂肪,是被冤枉了的魔鬼

我唔知佢仲有咩材料, 只係我覺得西梅汁一樣可以排毒咋. 腸胃好自皮膚面色都好

就算單講纖維,比佢平一大截的綠力多,份量好似都係同佢差唔多.....

是架,我係價真棧同百佳,都見過一大盒的纖維粉,根本食這個仲實際

只要是天然鮮渣的果汁一定是好的,最怕只是廠商為咗吸收客人,加了糖就大件事了

同意..外加不是天然真令人可怕

你話唔得~我一定唔買~XD

THZ~THZ~Amy!
我都不明官方仲話要夜晚飲,真是靠害嗎!

因為不夠甜,又無人買嘛,咁咪樣樣食品都猛加糖入去,結果現代都市人的易肥,糖真是功不可沒!

非常同意
越好味就越唔健康

how about 白蘭氏 '益生素 + 益生菌'? Pls comment if you have time. Thanks!

論壇將軍

<a href='http://beta.beauty

真係有點搵笨..
HKD 百幾蚊...可以買一箱APPLE

其實好諷刺,我曾經在其他forum看過這枝產品的評價,有些網友話呢件好些,原因是佢甜些,活顏飲落,是酸溜溜的!

完全正確! 所以無論是價錢同份量,根本食天然食物都遠勝,我完全不明點解要飲佢

是的,如果三餐搞不掂,真是食仙丹都補不回的,由每日食多個橙及西蘭花開始啦,保證有效的!

我係等死個群~

食幾個甜筒者,不駛咁誇張的!^^"

是這個呀!非常謝謝您的意見. 會繼續棒場

甜d  

大耐冇上黎,追文中....

welcome!

咁其實係咪水果入面既糖份係好的?食多都唔怕?
定係有冇話有D水果既糖份係唔OK~有D係OK既?
其實依個係我一直以黎既疑問X_X

正是,果糖也是糖,食多都會肥,
但因果糖依付在水果中。
那釋出的速度較慢,所以同樣重量的果糖,放在一個橙中,與放在這些人工飲品比。
後者致肥機場更高。

哦..所以都唔可以多食XD
即係2+3最好!
不過講真,真係成日搵唔到時機食XD
菜就好易,午餐同晚餐都會食~一定有2份
不過生果好難食到3份,我最多都係食到2份,都係午餐同晚餐
一次過食又哂左...

其實飲食要計算的地方還多的是了,但一步步來吧。
一下子要全盤改晒都好難的。