theZtyle.com

淘寶陷阱!!請勿再用丁玲集運!! (更新) [複製鏈接]

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG

事緣小妹幾星期前和友人夾份TAOBAO,由於小妹一向沒有集運的習慣,經朋友介紹下話丁玲集運抵D,於是就向店主查詢,而當時丁玲亦好快係旺旺回覆話等貨到齊佢個度再聯絡佢,於是小妹就好放心甘將所有貨物(總共15張訂單,接近過千元的貨件)送到丁玲的集運地址:http://item.taobao.com/item.htm?id=10201885024

而惡夢亦因而開始.......

若然大家有TAOBAO的習慣,亦知道寄到廣州快則2日收到,慢至1星期也可能。由於小妹跟友人總共向15間店買貨,加上不同地區運送需時,因此大約個多星期所有貨件才齊集到丁玲集運去,以小妹亦第一時間用旺旺通知店主。可是得到的回覆竟然是.......

2011年12月13日
lingliang250 (14:17:54):
[自动回复]亲们好!  我司决定自今天起不收新单了,再不要买货发来,货发出还在途中的我还是会收的,我们在12月25号放假,在这之前货一定会全部发给亲们

不會吧  如果是放CHRISMAS假應該也要一早通知?為什麼早1,2個禮拜問你,個陣又唔講?

真到當天晚上9點多,店主才給予回覆!

lingliang250 (21:46:56):
亲我会发货到25号的
你的货到齐我这了没有

jellyjerri (21:47:12):
太好了~你終於覆我
就是已經到齊了,共15件

lingliang250 (21:47:58):
你给下全部运单号,晚点帮你查对,现在发货哦,可以吗

可惜之後2天,店主一直沒有給我修改運費,導致小妹不能付款而交易被關閉!
而且明明旺旺有上綫卻又不回覆,打電話也關機了,站內發信亦沒人理
監於貨物價值頗高,所以小妹難免有點心急,而且聖誕節在即,亦怕快遞公司會休假,可是小妹依然用很有禮貌的態度給她留言
但直至12月16日的今天仍然未獲任何回覆

所以小妹真的再忍無可忍了 因為無論是要延期發貨或退還,是不是應該有責任告訴我呢?
雖然我不知道她本身有什麼事情令她不能回覆我,可是我想做生意的態度不是這樣吧?
希望大家睇完呢篇文之後,對於TAOBAO集運更加小心.......
而我看小妹的貨應該收到的機會也是遙遙無期...........T^T

12月18日
lingliang250 (22:26:10):
亲我还没有找齐货哦
货太多了,找件有点麻烦
我晚上再找下

jellyjerri (22:30:27):
請你告訴我還差多少= =而且到底什麼時侯可以寄到來??

lingliang250 (22:39:19):
亲我今晚加班再找下你的货品,明晚帮你发出

jellyjerri (22:39:49):
我朋友說如果明天再不發她要給你差評

lingliang250 (22:40:33):
我会做好的,只是我这太多货难找,不是我不发货的

lingliang250 (22:43:05):
亲白天也催下我吧

你是小孩子嗎?要我給錢還要我提你找貨發貨,我又不是你老媽= =

12月19日
lingliang250 (22:05:28):
[自动回复]亲们,12号就说了不要买货来了,可现在货越来越多了,从明天起暂停收三天的件,清货了,亲收到你的多少发多少了,不要再发货来,一定不要发来了,可转到我的分店去吧!

12月20日
lingliang250 (12:08:31):
[自动回复]亲们!为了在25号能发完货,今天整治仓库,今天不发货,请再次给下运单号明天统一发出,如有急件到分店或我朋友店联系下,

12月21日
jellyjerri (2011-12-21 13:07:40):
不好意思,我朋友趕著聖誕前要,你找到貨的可以先發嗎謝謝

lingliang250 (2011-12-21 13:07:42):
发找齐的哦,等我清完货再找下,发给你
我又要对下
你等下哦

你還要對= =有什麼好對的.......叫你發就是了,天呀,暈到

咁都得
我係用呢間, http://item.taobao.com/item.htm?id=30137112
買左咁多次都冇問題~~

可以試吓哩間 http://item.taobao.com/item.htm?id=7271949263
買過幾次都唔錯

咁誇張既!!!
我唔敢亂試淘寶上面既集運
如果要用集運都會用返淘點,覺得安全D,寧願貴少少
<!-- Facebook Badge START --><a href="https://www.facebook.com/loveSiuTao" target="_TOP" style="font-family: &quot;lucida grande&quot;,tahoma,verdana,arial,sans-serif; font-size: 11px; font-variant: normal; font-style: normal; font-weight: normal; color: #3B5998; text-decoration: none;" title="小

真係好慘 等咁耐
其實集運都有一定風險

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG
迪比走天涯 發表於 2011-12-17 12:17
真係好慘 等咁耐
其實集運都有一定風險

成個星期啦~食S的!!!連答我幾時比$都唔覆,串到呀!
仲要我發現好似好多SIS都係經佢發,所以先想POST出黎等大家驚覺D!!

集運還是用淘點安全D~雖然好貴的說...

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG
sana 發表於 2011-12-17 10:14
咁都得
我係用呢間, http://item.taobao.com/item.htm?id=30137112
買左咁多次都冇問題~~ ...

頂呀~你知唔知我追左甘耐,佢琴晚先覆我話貨太多,連我D貨都未搵到出黎,我火都黎埋,我朋友話如果係甘嚇佢話比差評,佢先話再SD多次編號比佢搵= =
無語羅~SD左10萬次比佢,佢無RECORD低既咩?即係無心,搵藉口啦
你做得集運都遇左貨多架啦~你唔識做就唔好做啦!!

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG
beckyw1116 發表於 2011-12-17 11:32
可以試吓哩間 http://item.taobao.com/item.htm?id=7271949263
買過幾次都唔錯

我不敢再試了T^T
BTW佢E家都仲未發比我,佢同我講貨都未搵到@@
無語

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG
小桃❤ 發表於 2011-12-17 12:05
咁誇張既!!!
我唔敢亂試淘寶上面既集運
如果要用集運都會用返淘點,覺得安全D,寧願貴少少 ...

我本身都係諗住用TAODAT的~但我係同個FD夾,佢話之前同佢D FD用開呢間都OK又平
點知我第1次用就奶野.........
頂呀~佢到E家都未發到貨比我羅!!
學咩人做集運呀甘!?

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG
迪比走天涯 發表於 2011-12-17 12:17
真係好慘 等咁耐
其實集運都有一定風險

佢話連貨都未搵齊比我呀,佢老X呀!!
如果係野食,我諗過晒期都未寄到.............

jelly 發表於 2011-12-19 22:37
我本身都係諗住用TAODAT的~但我係同個FD夾,佢話之前同佢D FD用開呢間都OK又平
點知我第1次用就奶野...... ...

仲未發貨
我前幾日買既,今日都收到貨了!!!
你轟炸佢啦!! 同埋講再唔發,就會比負評( 當然收到貨之後仍然比負評, 只係同佢講"可能",係怕佢唔知做咩手腳,始於大陸)
一般淘寶最怕負評,因為講信譽做生意, 迫佢一定要做野!!
<!-- Facebook Badge START --><a href="https://www.facebook.com/loveSiuTao" target="_TOP" style="font-family: &quot;lucida grande&quot;,tahoma,verdana,arial,sans-serif; font-size: 11px; font-variant: normal; font-style: normal; font-weight: normal; color: #3B5998; text-decoration: none;" title="小

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG
小桃❤ 發表於 2011-12-19 23:16
仲未發貨
我前幾日買既,今日都收到貨了!!!
你轟炸佢啦!! 同埋講再唔發,就會比負評( 當然收到貨之後 ...

我講左啦~話我朋友好嬲,再唔發比負佢
但佢話貨都未搵到.......我真係吹佢唔脹@@
學咩人做集運呀!?

jelly 發表於 2011-12-19 23:33
我講左啦~話我朋友好嬲,再唔發比負佢
但佢話貨都未搵到.......我真係吹佢唔脹@@
學咩人做集運呀!? ...

佢到底個倉有幾大!!
搵幾件貨都搵左幾日!!!!
真係好彩你同我地分享...唔好再做白痴!!

中級會員

Freelance designer

但我用過丁ling okay bor, 第二日就收到...
Wedding Stationery | Branding Identity | Graphic Design
info@veeeho.com

嘩 真係好差下喎
我都想試下集運
想試淘點但又聽講勁慢
睇黎要做多d research...

唔好唔開心!!!
要日日KEEP住追
我未用過呢間!

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG
Yanez 發表於 2011-12-21 02:04
唔好唔開心!!!
要日日KEEP住追
我未用過呢間!

已經日日追,但佢都係話未搵齊.......
你估我真係好多時間日日上旺旺咩@@
激死我

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG
小桃❤ 發表於 2011-12-20 00:32
佢到底個倉有幾大!!
搵幾件貨都搵左幾日!!!!
真係好彩你同我地分享...唔好再做白痴!! ...

係搵左一個星期@@
我個FD話唔想再等,叫佢搵左個D送過黎先
但佢又唔改運費,又唔覆人
日日淨係話比D時間佢搵下先
我真係無言

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG
veer-zhee-NEE 發表於 2011-12-20 01:55
但我用過丁ling okay bor, 第二日就收到...

就係本身我朋友用過話OK先用佢咋MA
我就未用過,點知第一次就係甘.........
證明佢唔適合做集運羅
少少野就亂晒
如果你唔信可以上佢店到睇
佢都寫左公告話貨太多唔好再發比佢.............呆左
我等左接近2個禮拜啦真係火都黎埋

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG
NSY 發表於 2011-12-21 01:35
嘩 真係好差下喎
我都想試下集運
想試淘點但又聽講勁慢

我本身都係諗住用TAO點,諗住慢極都唔會出事
但因為我同朋友夾,佢推介呢間,甘就出左事啦
因為系統默認如果我無按收貨,佢過左2個星期就會幫你自動確認
變相我E家$又無,貨又無
你話我嬲唔嬲?

jelly 發表於 2011-12-21 14:57
已經日日追,但佢都係話未搵齊.......
你估我真係好多時間日日上旺旺咩@@
激死我 ...

唔好咁嬲.....
我見佢地真係爆哂倉...不過佢唔應你..就真係好SHIT

資深會員

點啫

自我介紹
我真係好懶寫BLOG
Yanez 發表於 2011-12-22 01:21
唔好咁嬲.....
我見佢地真係爆哂倉...不過佢唔應你..就真係好SHIT

即係我覺得佢做集運都預左多貨送過去架啦
都唔知點解會甘,連話我知幾時發貨都無,咩都唔覆真係好過份,我諗我唔追佢,佢都唔理我
而且就算遲都無可能遲成2個禮拜甘誇張羅
做生意做到甘,甘我唔好搵過第2間=..=

又係丁玲!!!睇睇我呢個轉黎嘅帖

廣州山寨集運黑店秘密大調查!

我系一個從大陸嫁到香港嘅女仔,一直喜歡上淘寶淘寶貝。08年嚟到香港泥邊後也一直用淘寶,然後再集運返香港。集運用左好多家,邊間快就換邊間,邊間服務好就換邊間。一天心血來潮,突然發現我收貨人位址庫嘅位址很有特色---竟然都系一個地方咁!
附我用過嘅地址

哈,你地有冇發現,都系廣州白雲區花園中街?上個月,我要上廣州回鄉探親,順便就去花園中街睇睇,research下情況。
花園中街處廣州市白雲區蕭崗村,我地從海珠區出發,表叔開車都唔會走,後邊Taxi兜了好遠先過去。果度靠近廣州白雲機場,比較偏僻,系一個老舊城中村。房屋低矮,陰暗潮濕。

走進去可睇到好多巷子過道上七零八落散落著快遞包裹,有人就地在分揀打包。

我心裡驚呼,唔通泥度就系經常比我集運發貨嘅淘寶賣家?!越入裡越證實了我想法。這完全可以解釋為乜我嘅貨經常有髒汙,行垃圾堆入邊撿出嚟!

通過身份偽裝及多方打聽聽講,發現一個驚天秘密!
其實,佢地都系一家人,關係網如下:

So,佢地組成整個花園中街集運壟斷組織,不管你點換,都系佢地家族。

宜家,我唔再用花園中街,搵左間深圳速達集運,睇左佢地倉庫還唔錯。衛生乾淨、安全,又快又平。Share link 速達集運 http://sudaex.taobao.com
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊